NOL: Bukarestben forgatták a budapesti holokausztdrámát

Ben Kingsley alakítja Horthy Miklós kormányzót a Walking with the Enemy című, Budapesten játszódó holokausztdrámában.

WALKING WITH THE ENEMY

Bebarangolta az egykori budapesti gettót, elment a Duna-partra is, megnézte a folyóba lőtt zsidók emlékére állított bronzcipőket. Járt a Vadász utcai, egykori védett épületben, az Üvegházban is. A Budapesten töltött négy napot nagyon személyes utazásként élte meg, az élményei alapján teljesen másként közelítette meg a szerepét is – a többi között ezt nyilatkozta Jonas Armstrong, az Egyesült Államokban április végén bemutatott Walking with the Enemy című film főszereplője.

enemy

A kétórás holokausztdráma erősen magyar kötődésű: az 1944. márciusi német megszállás után játszódik, és a 33 éves ír származású brit színész által alakított Elek Cohen – egy zsidó ellenállási mozgalom tagjaként – sok száz hittársát menti meg. Életveszélyes vállalkozásához német egyenruhába is bújik, mert ahogy a film egyik jelentében mondja: ahhoz, hogy átverje a nácikat és a nyilasokat, úgy kell kinéznie, mint ők. Elek Cohen figuráját egy igazi, de kevesek által ismert hősről mintázták.

A kisvárdai rabbicsaládból származó Rosenbaum (Pinkász) Tiborról (1923–1980), akiről árja külsejének köszönhetően nemcsak a nácik és magyar csatlósaik, hanem gyakran a zsidók is azt gondolták, tényleg az, akinek öltözött. – Elek Cohen megformálása rengeteg energiát igényelt, mivel a figurát inspiráló Pinkász is egy rendkívüli fordulatszámmal pörgő személyiség volt – nyilatkozta a Latino-Review portálnak Armstrong, akit a magyar közönség a BBC által forgatott Robin Hoodsorozat címszereplőjeként ismerhet.

Nála sokkal ismerősebb a történelmi drámában Horthy Miklós kormányzót alakító Ben Kingsley, aki Gandhi és Lenin után megint történelmi figurát alakít. A hetvenéves, Oscar-díjas, brit színész azt nyilatkozta: Horthy sorsa jól mutatja, hogy a kor európai vezetőinek milyen nehéz volt kikerülniük a konfrontációt a nácikkal, illetve a közeledő szovjetekkel. – A zsidóknak ott van Eichmann, nekünk meg a nyakunkra küldték Skorzenyt. Mindannyiunkat próbára tesznek – mondja a film egyik jelenétben Horthy a zsidók iparszerű kiirtását megszervező SS-Obersturmbannführerre, illetve a kormányzó fiát, ifjabb Horthy Miklóst 1944 októberében elrabló, és ezzel az apa lemondását kikényszerítő SS-Standartenführerre utalva.

Az amerikai sajtóban megjelent kritikák szerint a Mark Schmidt által rendezett, akciójelentekkel dúsított film ugyan egyenetlen ritmusú, de elmondásra méltó, valódi történetet mesél el. „Igaz, a történet megérdemelte volna, hogy még jobban mondják el” – írta Bill Wine, a CBS philadelphiai regionális tévé-rádió platformja, a CBS Philly fi lmkritikusa. Abban minden cikk szerzője egyetért, hogy Kingsley mellett Armstrong alakítása az, amelyik elviszi a hátán a Liberty Studios produkcióját. A Walking with the Enemy érdekessége vagy inkább furcsasága, hogy a magyar történelem egyik legdrámaibb korszakát dolgozza fel úgy, hogy a film magyar részvétel nélkül készült.

Bár a cselekmény Budapesten játszódik, az amerikaiak Bukarestbe mentek az eredetit idéző külső helyszínekre forgatni. Armstrong mindenesetre nagyon hálás annak a magyar hölgynek, aki nyelvi trénerként segített abban, hogy Elek Cohen jellegzetes magyar akcentussal szólaljon meg angolul. Aminél csak az volt a nehezebb, amikor főszereplőként a magyarról hirtelen német akcentusra kellett váltania. Hogy ez mennyire sikerült, az kiderül, ha lesz hazai forgalmazó a filmre, amely a magyar holokauszt hetvenedik évfordulója miatt roppant aktuális témához nyúlt.

Forrás: NOL